Bra att veta om Messlingen

OM MESSLINGEN

I BYN FINNS

Mataffär och bensinstation finns i byns Handelshus som drivs av Messlingen Fjällby. Aktuella öppettider och utbud hittas här>>  www.messlingenfjallby.se

Funäsdalen ligger 2,5 mil bort och har det mesta man kan tänkas behöva. Här är kontaktuppgifter till olika slags samhällsservice som du kan ha nytta av.

Hälsa och sjukvård
Akut Tel 112
Sjukvårdsupplysningen 1177

Funäsdalens Hälsocentral Rörosvägen 35
För tidbokning, rådgivning och bedömning
Tel 0684-16060

Apoteket: Rörosvägen 35

Folktandvård Tel 0684-16050

Uttagsautomat: Rörosvägen 17, Funäsdalen

Polis Rörosvägen 12 , tel 11414, akut 112

Systembolaget Rörosvägen 29, Funäsdalen

BYALAGET

Byn Messlingen med ca 60 bofasta har en mycket aktiv byförening. Byarådet har ca 200 medlemmar och anordnar en rad olika aktiviteter under året. Ett axplock: Marknader, Messlingepimpeln, kulturdag, notdragning, julbord m.m.

Bygdegården i Messlingen heter Björklid och är samlingplats för de flesta aktiviter som byarådet anordnar. I Björklid finns en vävstuga samt baklokal för tunnbrödsbakning. Björklid hyrs också ut till privatpersoner och företag.

Messlingens Idrottsförening

Messlingen IK är byns sportförening och anordnar diverse tävlingar, till exempel längdtävlingen Messlingeloppet som går av stapeln under sportlovsveckorna och Vargrännarloppet som genomförs under påsken.

Ett år med Messlingen IK

Medlemskap i Messlingen IK
Ett medlemskap i Messlingen IK gör det möjligt att underhålla och utveckla vår vackra fjällby.

PG 1089536-5

Enskilt medlemskap: 200:-

Boule
Från juni månad samlas glada bouleentusiaster varje onsdag kl. 14.00 i korsningen Busks väg och Forellstigen för att utmana varandra. Hit är alla boulesugna välkomna under hela sommaren oavsett kunskapsnivå för att umgås och spela.

Vargrännarloppet vid påsk
Den klassiska påsktraditionen med Vargrännarloppet på Vargmyren går varje år av stapeln på påskdagen. Det är en längdtävling för hela familjen med olika distanser och åldersgrupper.​

Tack för att ni är medlemmar i Messlingen IK och gör det möjligt att underhålla och utveckla vår vackra fjällby!

Messlingen Fiskevårdsområde

Vattnen kring Messlingen förvaltas av Messlingens FVO. Området sträcker sig från Mittån (halvvägs upp mot Mittådalen) hela Messlingensjön, Mittån nedströms sjön, Standsån och ett par tjärnar mot Flatruet.

Messlingens Samfälligheter

Mittlingen samfällighet

Stadsåns samfällighet

Baggårdens samfällighet

Historia och fakta

Fjällbyn Messlingen ligger på en höjd av 730 m ö h. Vid foten av byn ligger Messlingesjön, i söder ser man Anåfjällets mäktiga massiv och norr om byn ligger Flatruet. Grannbyn är Mittådalens sameby.

Byns första kända nybyggare var Hans Olofsson Blix från Hede och Knudh Halvardsson från Funäsdalen som år 1673 fick tillåtelse att bosätta sig vid sjön och åtnjuta 6 års skattefrihet. Telefonförbindelse fick man 1896, bilvägen till Funäsdalen blev färdigbyggd 1926 och elektricitet fick byn först 1946. Att det funnits människor i Messlingen sedan lång tid tillbaka vittnar Hällmålningarna om.

Messlingen tillhör Härjedalen. Landskapet är det högst belägna i Sverige – kallas ofta för ”Sveriges tak”. 30 fjäll på över 1 000 meter och medelhöjden i Härjedalen är 600 m ö h. Härjedalen gränsar i söder till Dalarna, i väster till Norge, i norr till Jämtland och i öster till Medelpad och Hälsingland. Härjedalen är Sveriges minsta landskap befolkningsmässigt med enbart omkring 10 500 invånare, samtidigt som landskapet är Sveriges tolfte största till ytan med sina 11 954 kvadratkilometer. Sveriges sydligaste glaciär är Helags – Sveriges högsta topp söder om polcirkeln, med sina 1 798 m.

Västra Härjedalen är en gammal kulturbygd med knappt 2 000 bofasta som får sin utkomst från turism, jord- och skogsbruk, rennäring samt offentlig verksamhet och service. Turismen svarar för huvuddelen av sysselsättningen direkt eller indirekt. Området har drygt 70 föreningar.